2024-05-16

20/20/2 en dan?

Lees meer
2023-10-23

Duidelijkheid verkrijgen in het onderhouden van contactlenzen

door Patricia Flores

Volledige naleving van het onderhoud van contactlenzen is zeldzaam. Slechts 15% van de contactlensdragers voert elke stap uit bij het verzorgen en reinigen van hun lenzen. Hoewel lenzen schoon lijken voor patiënten, weten we dat er submicroscopisch vuil en micro-organismen op de lens kunnen achterblijven die het menselijk oog niet kan zien. Vooral bij medische/speciale lenzen.

Lees meer
2023-10-05

Disposable lenzen: een win-winsituatie voor patiënten en specialisten

door Brian Tompkins, Optometrist

Iedereen die hulp nodig heeft om zijn zicht te corrigeren, kan contactlenzen dragen. Iedereen. Ongeacht hun leeftijd. En vandaag ben ik blij om te zien dat steeds meer mensen kiezen voor contactlenzen. Vooral de daglenzen. De nieuwste gegevens tonen aan dat de markt voor daglenzen naar verwachting een jaarlijkse groeisnelheid van bijna 10% zal hebben. Sterker nog, dagelijkse wegwerplenzen zullen naar verwachting de hoogste groeisnelheid hebben binnen de hele lenzenmarkt in de komende zes jaar.

Lees meer
2023-07-31

Wij kijken anders naar R&D

door Steve Newman

Menicon is ontstaan uit een ‘primeur’. Menicon werd opgericht in 1951 door Kyoichi Tanaka, die baanbrekend werk verrichtte door de eerste contactlens van Japan te ontwikkelen. Sindsdien staat ontdekking centraal bij alles wat we ondernemen.

Lees meer
2023-06-06

Een patiëntgerichte benadering van sclera contactlenzen

door Esther-Simone Visser en Henny Otten

Moderne scleralenzen worden door velen beschouwd als revolutionair. Ze kunnen voorkomen dat er een noodzaak is voor hoornvliestransplantaties, ze kunnen wanhopig gezochte verlichting bieden aan patiënten die last hebben van droge ogen of hun oog niet volledig kunnen sluiten, en ze kunnen zelfs het zicht redden.

Lees meer
2023-03-14

Alle multifocale aanpasadviezen op een rijtje

door Lisette Silvius

Een van de belangrijkste zaken bij het aanmeten van multifocale lenzen, is het volgen van het aanpasadvies behorende bij die specifieke lens. Voor ons multifocale portfolio hebben we per lenstype het aanpasadvies samengevat. En daarnaast geven we je graag nog wat tips mee voor een succesvolle aanmeting.

Lees meer
2023-03-07

Multifocale lenzen als anti-aging product

Geschreven door Ellen Fries (Menicon Duitsland)

Kunt u zich iets bedenken waardoor iemand er ouder uitziet dan armen die steeds langer worden of een hoofd dat krampachtig naar achteren is gekanteld wanneer men de kleine lettertjes probeert te lezen? Het is dus een goede zaak dat er iets is dat ons zicht helpt, ons er jonger doet uitzien, dat gemakkelijk te gebruiken is, dat geen pijn doet en financieel niet kostbaar is - de oplossing is multifocale contactlenzen!

Lees meer
2023-02-28

10 Tips voor multifocaal

door Lisette Silvius

Het aanpassen van multifocale lenzen is voor sommigen van ons nog iets waar we tegenop kijken. Het klinkt ingewikkeld, maar met een beetje oefening en de juiste producten valt dit allemaal reuze mee. Kennis en kunde op het gebied van multifocale aanpassingen onderscheiden je van de rest. We helpen je graag op weg met 10 tips.

Lees meer
2022-02-15

Topograaf koppelen aan Easyfit en uitlezen

door Ilse Stok

Lees meer
2022-01-18

Aanpassing Daytime (Toric) op een gelaserde cornea

door Erik van der Ven

Regelmatig zien we mensen die gelaserd zijn, waarbij we naar verloop van tijd constateren dat ze toch weer een correctie nodig hebben. Het dragen van zachte contactlenzen zal vaak niet meer mogelijk of lastig zijn omdat de cornea na zo’n behandeling wel heel vlak geworden is. Speciale harde lenzen kunnen meestal wel worden aangepast.

Lees meer
2022-01-13

Easyfit voor dummies

door Ilse Stok

Voor dummies? Hoezo voor dummies? We doelen uiteraard op de populaire boekenreeks met handleidingen over elk onderwerp dat je maar kunt verzinnen. En een uitgebreide handleiding voor Easyfit zou menigeen best goed van pas komen. Dus we nemen je graag van A tot Z mee in de mogelijkheden van Easyfit. Zodat je binnen je lenspraktijk optimaal gebruik kunt maken van alle mogelijkheden. 

Lees meer
2021-11-26

Topografiebeelden combineren

door Ilse Stok

Met deze nieuwe functie in Easyfit 'Topografiebeelden combineren' beschik je als specialist over een zeer interessante tool. Deze nieuwe functie maakt je topograaf slimmer. Het is een zeer handige functie voor elke lensaanpassing, maar een vereiste om de Nachtlens PRO aan te kunnen meten. Hoe de functie precies werkt en hoe je er je voordeel mee kunt doen in jouw contactlenspraktijk leggen we je graag uit in deze handleiding. 

Lees meer
2021-10-28

Hoezo Nachtlens PRO?

door Ilse Stok en Martijn van der Linden

In het jaar van het 20 jarige jubileum van Nachtlenzen komen we met de verbeterde versie. We stellen graag aan je voor: de Nachtlens PRO en Nachtlens PRO Toric. Maar waarom een nieuwe Nachtlens en wat heeft deze nieuweling op de markt te bieden ten opzichte van de vertrouwde Nachtlens 2 en Nachtlens 2 Toric? We leggen het je uit!

Lees meer
2021-10-15

Kijk hier het Nachtlens PRO Webinar terug!

Lees meer
2021-10-12

Samenvoegen van topografiebeelden in Easyfit

Lees meer
2021-08-25

Meer hygiëne en veiligheid met Miru disposable contactlenzen

door Ellen Fries (Menicon Duitsland)

Als je zou vragen wat iemands belangrijkste zintuig is, zouden de meeste mensen waarschijnlijk antwoorden met : “mijn zicht”1. Bij Menicon zijn we het daar helemaal mee eens. Zien is leven, denken wij. Dat is ook de reden dat onze uitgebreide familie met disposable contactlenzen Miru heet, het Japanse woord voor waarnemen.  

Lees meer
2021-08-06

Objectieve subjectieve ervaring

Door Nathalie Kaat

De wereld is gevuld met verschillende mensen met verschillende meningen. Iedereen is anders en bekijkt dingen vanuit zijn eigen perspectief. En dat is mooi, dat geeft de wereld om ons heen kleur! Hoewel het soms de communicatie wat lastig kan maken; want hoe houd je bijvoorbeeld de subjectieve ervaringen van je lenzen dragende klanten objectief?

Lees meer
2021-05-31

Topograafsystemen op een rij

door Fokko Trip

Keuzestress, iedereen heeft er wel eens mee te maken. Gelukkig kan Fokko een handje helpen. Om uw keuze voor een topograaf te vereenvoudigen heeft hij de voor- en nadelen van de drie meest gebruikte systemen op een rij gezet.

Lees meer
2021-01-17

De AVG en online lenzen bestellen

Door Janneke Kuipers

In de vorige blog werden de voordelen van online bestellen belicht en hoe handig Easyfit te gebruiken is als database van alle bestellingen. Nu denkt u misschien: alles is terug te zoeken, ook voor de medewerkers van Menicon. Maar dat is helaas niet helemaal waar....

Lees meer
2021-01-07

De voordelen van online lenzen bestellen

Door Janneke Kuipers

Dit keer geen blog over lenzen aanpassen maar over de voordelen van online bestellen met ons programma Easyfit. Besteld u al online?

Lees meer
2020-12-15

Wat is de verwachting van klanten en houding van contactlensspecialisten ten aanzien van presbyopie?

Door Fokko Trip

Presbyopie, oftewel ouderdomsverziendheid. Er zijn allerlei middelen ter correctie van presbyopie. Een bril is veruit de meest voorkomende gebruikte middel. Maar wat zijn de kansen van multifocale lenzen? En wat zijn de verwachtingen van klanten en hoe gaan contactlensspecialisten hiermee om?

Lees meer
2020-10-08

Commerciële ondersteuning bij Nachtlenzen

door Annelies van der Ven

In onze blogs spreken wij regelmatig over het aanmeten van Nachtlenzen. Over welke uitdagingen u tegen kunt komen en natuurlijk over hoe u deze kunt oplossen. Nu weet u waarschijnlijk dat onze collega’s van Professional Services u graag ondersteunen als het gaat om de techniek achter de lenzen. Maar wist u dat wij u ook kunnen ondersteunen in de verkoop van Nachtlenzen?

Lees meer
2020-07-10

Check & Bestel

door Mariska van Brummelen

Binnen Easyfit kun je gebruikmaken van een super handige functie: Check & Bestel. Een functie die alleen beschikbaar is voor Nachtlenzen en die erop is gericht om het doen van een bestelling voor jou als contactlensspecialist zo makkelijk mogelijk te maken. Of het nu gaat om een eerste aanmeting of een ervaren lensdrager; Check & Bestel ontzorgt.

Lees meer
2020-06-16

Milieubewust lenzen dragen

door Mariska van Brummelen

Plastic afval, het is een hot topic de laatste jaren. Met name de groeiende hoeveelheid en de slechte invloed ervan op het milieu zijn dingen die steeds meer mensen zorgen baart. Maar hoe zit dat eigenlijk met contactlenzen en hun, veelal van plastic gemaakte, verpakking?

Lees meer
2020-05-25

Lenzen desinfecteren in tijden van COVID-19

door Fokko Trip

Zoals veel academische en klinische experts hebben geadviseerd, is het tijdens deze COVID-19-pandemie erg belangrijk om contactlenzen goed te desinfecteren om een goede hygiëne te behouden en mogelijke infectie te voorkomen. Progent is hier het perfecte middel voor! Fokko legt uit waarom aan de hand van wetenschappelijke studies.

Lees meer
2020-05-19

Op eenzame hoogte

door Ilse Stok

Bij het aanmeten van lenzen streef je als specialist naar een centrale, comfortabele, goed zittende lens, een gezonde cornea, een goede én stabiele visus en uiteraard een tevreden lensdrager. Maar wat als je te maken krijgt met een high rider? Ilse neemt je mee naar de top en geeft je een aantal handvatten om op terug te grijpen!

Lees meer
2020-05-12

Online Miru trainingen

door Menicon

Er zijn verschillende online Miru trainingen beschikbaar. Leer alles over de Miru maandlenzen en de 2 soorten Miru daglenzen via deze interactieve e-learning modules!

Lees meer
2020-04-28

Miru 1day UpSide e-learning

door Menicon

Miru 1day UpSide is een lens van hoogwaardig siliconen hydrogelmateriaal voor hygiënische en probleemloze handling en het comfort van een zacht, superglad, zuurstofdoorlatend materiaal. Leer alles over de unieke eigenschappen door middel van de interactieve training.

Lees meer
2020-04-28

Contactlenzen dragen na corneale crosslinking, kan dat?

door Erik van der Ven

Deze vraag, uit de titel, wordt mij en mijn collega’s van Professional Services regelmatig gesteld. Het antwoord is, ja dat kan. We moeten alleen wel bepaalde factoren in acht nemen

Lees meer
2020-04-28

Contactlenshygiëne en besmetting van de lenshouder: een aantal tips

door Fokko Trip

In de tijd van het coronavirus letten we allemaal extra op, onder andere, op onze handhygiëne. Zeker als het gaat om het indoen en uithalen van contactlenzen. Maar hoe gaan we om met onze contactlenshouder?

Lees meer
2020-04-28

Training Miru 1month Familie

door Menicon

De lenzen in de Miru 1month familie zijn sterk zuurstofdoorlatende, hoogwaardige maandlenzen voor gezonde ogen die de hele dag comfortabel gedragen kunnen worden. Ontdek de mogelijkheden en voordelen van deze maandlenzen door middel van een interactieve online training.

Lees meer
2020-04-28

Meet eens over de lenzen heen! (Deel 2)

door Sander Sterk

In deel 2 beschrijft Sander een aantal extra inzichten die u kunt verkrijgen door een topograafmeting te doen terwijl de consument contactlenzen draagt.

Lees meer
2020-04-09

Meet eens over de lenzen heen! (Deel 1)

door Sander Sterk

Je zult misschien denken: “dat doe ik altijd al”. Jawel, maar met over de lenzen heen meten wordt dikwijls een refractie bedoeld. Niets mis mee natuurlijk, maar het zou jammer zijn als we ons alleen daartoe beperken. Sander legt in dit artikel uit welke mogelijkheden er nog meer zijn.

Lees meer
2020-04-09

Miru Flat Pack e-learning

door Menicon

Miru 1day Flat Pack, de ideale daglens voor iedere situatie. Ontdek de mogelijkheden van deze lens in een unieke verpakking door middel van een gratis interactieve online training.

Lees meer
2020-04-09

Doe de Contactlens Quiz!

door Sander Sterk

We hebben een contactlenzen quiz samengesteld. Durft u uw kennisniveau te testen?

Lees meer
2020-03-17

Menicon Live: NCC editie

door Sander Sterk

In verband met de verplaatsing van het NCC hebben wij zondag 15 maart het webinar 'Menicon Live: NCC editie' uitgezonden. Ik en mijn collega's Fokko en Evert vertelden over het Menicon Bloom behandelplan met de toevoeging Menicon Bloom Day, over Kisu onze nieuwe multifocaal torische maandlens en over onze mogelijkheden op het gebied van protected brands.

Lees meer
2020-01-08

Dimple veiling… wat is het en hoe ontstaat het?

door Ilse Stok en Sander Sterk

Bij dimple veiling vormen zich kleine luchtbelletjes onder de contactlens. Deze worden als het ware onder de lens gezogen en komen hier vast te zitten. Vervolgens drukken deze luchtbelletjes in het cornea-epitheel waardoor er kleine kuiltjes ontstaan. Kan het veel kwaad?

Lees meer
2019-11-19

NKL Live: myopie controle (deel 2)

door Wouter van der Bent

Dinsdagavond 19 november was het tijd voor NKL Live: Myopie Controle deel 2. Ik en mijn collega Daniël vertelden over het belang van myopie controle en over de toepassing in de praktijk door middel van het Menicon Bloom behandelplan. Heb je het niet live kunnen volgen? Kijk de uitzending dan hieronder terug.

Lees meer
2019-11-07

Warpage door zachte lens

door Wouter van der Bent

Vaak wordt er bij de passing van zachte lenzen alleen naar beweging, centratie en diameter gekeken. In dit blog laat Wouter zien dat het bij de passing van zachte lenzen noodzakelijk is om verder te kijken dan deze 3 'stokpaardjes'.

Lees meer
2019-10-29

NKL Live: myopie controle (deel 1)

door Sander Sterk

Dinsdagavond 29 oktober was het weer tijd voor NKL Live. Ik vertelde over het belang van myopie controle en over de laatste wetenschappelijke inzichten op dit gebied. En over hoe we die kennis kunnen vertalen naar de praktijk. Met het Menicon Bloom behandelplan kun je veilig en effectief aan de slag met myopie controle. Heb je het niet live kunnen volgen? Kijk de uitzending dan hier terug.

Lees meer
2019-09-27

Wees niet te soft bij heraanpas hard

door Wouter van der Bent

Wouter vertelt over een bepaald type lensdrager, degene die we waarschijnlijk allemaal wel kennen. Draagt al sinds mensenheugenis harde lenzen, is niet erg trouw met lenscontroles en ziet, zolang de lens heel blijft, niet de noodzaak tot het vervangen ervan. Wat te doen als we bij deze drager warpage zien in de topobeelden?

Lees meer
2019-08-29

Het beoordelen van tangentiële verschilbeelden

door Sander Sterk

In dit laatste blog van deze serie over verschilbeelden bespreekt Sander de tangentiële verschilbeelden. Deze worden altijd als laatste bekeken, maar zijn eigenlijk het belangrijkst om te beoordelen.

Lees meer
2019-08-15

Het beoordelen van sagittale verschilbeelden

door Sander Sterk

Het beoordelen van verschilbeelden kan nogal verwarrend zijn, helemaal als je er niet iedere dag mee bezig bent. In dit blog neemt Sander je mee in het beoordelen van sagittale verschilbeelden in relatie tot Nachtlenzen. Hoe passen we ze toe en hoe komen we tot de beste beoordeling?

Lees meer
2019-08-09

Verschilbeelden bij een Nachtlenzencontrole: hoe zit het ook alweer?

door Sander Sterk

Tijdens de Nachtlenzen Workshop wordt dit onderwerp uitgebreid behandeld, maar hoe zit het ook alweer precies? Sander legt in dit artikel de belangrijkste do's en dont's bij het maken van verschilbeelden nog eens uit.

Lees meer
2019-05-03

VIDEO: Corneadiameter opmeten met uw topograaf

door Sander Sterk

Soms is het lastig om de juiste corneadiameter te bepalen met een topograaf. Van de vier meest gebruikte soorten software voor topografen (Medmont, Phoenix, Oculus en Topcon) heeft Sander in aparte video's uitgelegd hoe u het beste de corneadiameter kunt opmeten.

Lees meer
2019-05-02

Nog eenvoudiger Nachtlenzen bestellen met ‘Check & Bestel’ in Easyfit

door Fokko Trip

Vanaf vandaag kunt u bij het bestellen van Nachtlenzen in Easyfit gebruikmaken van de functie ‘Check & Bestel’. Deze functie maakt het nog gemakkelijker om Nachtlenzen te bestellen. Begint u net met het aanmeten van Nachtlenzen, bent u niet helemaal zeker van de beelden die u heeft gemaakt of heeft u een vraag over uw bestelling? Met de 'Check & Bestel' functie vraagt u ons mee te kijken met uw bestelling.

Lees meer
2019-04-30

Bitorische lenzen in de praktijk

door Sander Sterk

In de eerste drie blogs van de serie over bitorische lenzen heeft Sander de theorie achter het aanpassen van deze lenzen beschreven. Maar hoe ga je in de praktijk te werk en hoe kun je de stappen volgen die Easyfit neemt? In dit blog beschrijft Sander stap voor stap wat er allemaal gebeurt tijdens het bestellen van bitorische lenzen.

Lees meer
2019-03-15

Bitorische lenzen voor het corrigeren van een restcilinder

door Sander Sterk

In het vorige blog over bitorische lenzen hebben we gekeken naar het creëren van een betere pasvorm. Dit deel gaat in op de tweede reden om gebruik te maken van bitorische lenzen: het corrigeren van een restcilinder.

Lees meer
2019-03-15

Bitorische lenzen voor een betere pasvorm

door Sander Sterk

In het inleidende verhaal over bitorische lenzen hebben we geleerd dat er twee redenen zijn om bitorische lenzen aan te passen: het creëren van een betere pasvorm en het daarnaast corrigeren van een restcilinder. Dit blog gaat over die eerste reden: de pasvorm.

Lees meer
2019-03-07

Bitorische lenzen, onterecht ingewikkeld gemaakt

door Sander Sterk

Wereldwijd gezien is Nederland een écht harde lenzen land. Harde lenzen zijn verkrijgbaar in vele variaties, er is keuze te over. Heel fijn dat grote aanbod, maar hoe maak je dan de juiste keuze? En als het gaat om een torisch oog? Dan zijn er nog meer mogelijkheden. Eén van die extra mogelijkheden is de bitorische lens. Het valt mij op dat veel mensen dit onderwerp moeilijk vinden, waarschijnlijk omdat er vaak onnodig complex over gesproken wordt. Maar zo ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Het hangt juist allemaal van logica aan elkaar.

Lees meer
2018-11-27

(Auto)compliance

door Lambert Mulder

Compliance en contactlenzen is een actueel onderwerp en hierover zijn vele artikelen gepubliceerd zoals het artikel ‘Non-compliance with lens wear and Care practices: A Comparative Analysis.’ Mooi is in deze niet echt het juiste woord, je zult later begrijpen waarom.

Lees meer
2018-09-11

Nóg meer comfort dankzij nieuw lensmateriaal voor harde contactlenzen

door Fokko Trip

NKL biedt een reeks van contactlensmaterialen en –ontwerpen. De eigenschappen van contactlensmaterialen en de verzorging van contactlenzen bepalen in veel gevallen het comfort en de bevochtiging. Goede bevochtiging van contactlenzen krijgt van ons als contactlensleverancier veel aandacht.

Lees meer
2018-05-25

De 5 meest gestelde vragen over Indivisual

door Fokko Trip

Onze nieuwe zachte maandlens Indivisual is al voor veel consumenten een perfecte zichtoplossing gebleken. Het aanpassen via Easyfit op basis van hoogte en tangent is voor velen inmiddels routine. Toch worden er ook genoeg vragen gesteld over de lens en het aanpassen ervan. Onze adviesafdeling beantwoordt deze vragen uiteraard graag, maar we dachten dat een overzichtje best handig zou zijn. Dus hebben we de 5 meest gestelde vragen over onze Indivisual maandlenzen op een rijtje gezet.

Lees meer
2017-11-23

Sclerale lenzen: waarom zijn vormen belangrijk?

door Fokko Trip

Ons inzicht in de vorm van het hoornvlies heeft sinds jaar en dag allerlei contactlensdesigns opgeleverd, met als resultaat een verbetering van de visus en comfort. Echter, toen sclerale lenzen hun opwachting maakten, begonnen onderzoekers zich af te vragen hoe toepasbaar hun kennis van de vorm van het hoornvlies is bij het ontwerpen van een lens die over het hoornvlies valt.

Lees meer
2017-11-09

NKL Live: Topo vs. Respons

door Sander Sterk

Tijdens dit webinar gaat Sander in op het doorvoeren van responsen aan de hand van een aantal Nachtlens-casussen.

Lees meer
2017-07-24

De automatische vs. de handmatige corneadiameter

door Lambert Mulder

In zijn nieuwste blog vertelt Lambert over het verschil tussen de door een topograaf automatisch gemeten corneadiameter en de handmatig gemeten corneadiameter. Het blijkt erg nuttig om in het meetprogramma nog even na te gaan of de aangegeven diameter klopt. Gelukkig bevatten topografen hiervoor handige tools.

Lees meer
2017-07-04

Symmetrie en patronen in de lensberekening

door Lambert Mulder

Sander heeft onlangs Topotip 7 geschreven, een interessant blog over het belang van symmetrie bij het maken van topobeelden. Dit is een mooi verhaal om op verder te borduren. Het onderwerp van dit blog is daarom: let op symmetrie en patronen in de lensberekening.

Lees meer
2017-06-15

Terugblik NKL Live: De beperking van e-waardes

door Sander Sterk

In de terugblik op de eerste editie van NKL Live zet Sander de belangrijkste punten uit de presentatie nog even op een rij.

Lees meer
2017-06-01

Kijk onze eerste NKL Live webinar terug

door Sander Sterk

Dinsdagavond 30 mei zonden we de eerste editie van NKL Live uit. Een live webinar waarin Sander vertelde over de beperking van e-waardes. Vanaf nu is de video beschikbaar op ons blog. U kunt het dus op elk gewenst moment nog eens terugkijken.

Lees meer
2017-05-05

Lenzen en zwangerschap

door Bianca Schut

Voor dit blog heb ik mezelf verdiept in mijn persoonlijke uitbreiding. Ik wil jullie dan ook graag meenemen in de wereld van de zwangerschappen. Wat verandert er nou hormonaal, systemisch en lichamelijk en welk effect zou een zwangerschap kunnen hebben op het dragen van lenzen?

Lees meer
2017-04-20

De behandeling van lenzen door dragers

door Wilfred van der Tuuk

In de vorige twee blogs over moderne RGP-materialen bespraken we al de veranderingen die lensmaterialen de afgelopen 20 jaar hebben ondergaan. Is het omgaan met lenzen de afgelopen jaren dan ook veranderd of gaan we nog net zo met onze lenzen om als vroeger?

Lees meer
2017-04-18

Topotip 10: neem contact met ons op

door Sander Sterk

De afgelopen weken hebben we 9 tips behandeld om optimale topobeelden te maken. In de praktijk zien we veel verschillende ogen en topografen. U kunt hierover van gedachten wisselen met ons adviesteam. Maar wat is dan handig om bij de hand te hebben?

Lees meer
2017-04-13

Omgaan met moderne RGP-materialen

door Wilfred van der Tuuk

Dit blog sluit aan op het blog over lensmaterialen en handling. Daarin ging het over de modernisering van lensmaterialen en de zaken die van invloed kunnen zijn op het dragen van lenzen. Dit deel gaat over het omgaan met deze moderne materialen.

Lees meer
2017-04-11

Topotip 9: laad de beelden in Easyfit

door Sander Sterk

Deze topotip is relatief simpel, maar kan je veel gedoe besparen. Laad altijd de nét gemaakte topografiebeelden in Easyfit. Easyfit analyseert namelijk de topobeelden en kan aangeven of er voldoende periferie is gemeten zodat je zo optimaal mogelijk de gewenste lenzen kunt berekenen.

Lees meer
2017-04-06

Moderne RGP-lensmaterialen vs. de moderne wereld

door Wilfred van der Tuuk

Dit blog is de eerste in een drieluik over moderne RGP-lensmaterialen en de behandeling hiervan. In dit eerste deel ga ik in op de moderne materialen en de veranderingen in de moderne wereld die van invloed kunnen zijn op het dragen van contactlenzen.

Lees meer
2017-04-04

Topotip 8: meet zoveel mogelijk periferie

door Sander Sterk

Een corneatopograaf stelt ons specialisten in staat om veel meer data te verkrijgen van de perifere cornea. Hetgeen we nodig hebben om veel accurater contactlenzen aan te kunnen passen. Maar ja, dan moeten we die periferie natuurlijk wel meten….

Lees meer
2017-03-28

Topotip 7: let op symmetrie

door Sander Sterk

In de afgelopen weken zijn er al de nodige belangrijke topotips voorbij gekomen. Iets wat steeds voorbij kwam is het belang van een stabiele traanfilm. Een andere handige tip is goed te kijken naar de symmetrie tussen de verschillende beelden.

Lees meer
2017-03-21

Topotip 6: herken grillige beelden

door Sander Sterk

Het maken van kwalitatieve topografiebeelden is erg belangrijk. Zijn je topobeelden niet mooi glooiend maar juist rommelig? Dan duidt dit vaak op een instabiele traanfilm of op een contactlens die te kort is uit geweest.

Lees meer
2017-03-13

Topotip 5: gebruik kunsttranen

door Sander Sterk

Omdat we met een corneatopograaf feitelijk de traanfilm meten is de kwaliteit ervan erg belangrijk. Wanneer de traanfilm niet stabiel genoeg is, kan een kunsttraan uitkomst bieden.

Lees meer
2017-03-03

Topotip 4: laat de consument knipperen

door Sander Sterk

We weten inmiddels dat we met een corneatopograaf de traanfilm meten in plaats van de daadwerkelijke vorm van de cornea. Het is om die reden van belang dat die traanfilm kwalitatief goed is. Een consument laten knipperen achter een corneatopograaf is dan ook een must.

Lees meer
2017-02-21

Topotip 3: maak meerdere beelden

door Sander Sterk

Het maken van meerdere topografiebeelden geeft een schat aan informatie. Het is belangrijk te beseffen dat we door middel van een corneatopograaf de traanfilm meten. Voor een correcte meting is een stabiele traanfilm dus heel belangrijk.

Lees meer
2017-02-06

Topotip 2: meet in het donker

door Sander Sterk

In het filmpje over het maken van bruikbare topografiebeelden geef ik als tweede tip: meet in het donker. Maar waarom moet je een meting met de corneatopograaf eigenlijk altijd in het donker doen?

Lees meer
2017-02-06

Topotip 1: kalibreer je topograaf

door Sander Sterk

Vorige week plaatsten we het filmpje waarin we 10 topotips geven om betere topobeelden te maken. De komende weken zullen we alle tips iets uitgebreider bespreken. Te beginnen met tip 1: kalibreer je topograaf.

Lees meer
2017-02-06

10 Topotips

door Sander Sterk

Het maken van kwalitatieve topografiebeelden kan best lastig zijn. Veel oefenen helpt uiteraard, maar er zijn ook verschillende tips die, wanneer toegepast, de kwaliteit van je topobeelden aanzienlijk kunnen verbeteren.

Lees meer
2016-12-16

De invloed van lichtsterkte en accommodatie op het dragen van multifocale contactlenzen

door Fokko Trip

Wat is de invloed van lichtsterkte en accommodatie op de pupilgrootte en de locatie van de centrale pupil? En hoe beïnvloedt dit de visus bij het dragen van multifocale contactlenzen?

Lees meer
2016-11-29

Staining bij Nachtlenzen

door Nathalie Kaat

Voor het aanmeten van Nachtlenzen® is het belangrijk te weten of de betreffende corneae vrij zijn van onder andere staining, littekenweefsel en infiltraten. Om die reden zouden de corneae bij het vooronderzoek middels fluocontrole beoordeeld moeten worden op eventuele aanwezige bijzonderheden en op hun algehele conditie.

Lees meer
2016-11-21

Lenzen voor de vlakkere radii

door Lamber Mulder

In Nederland komen we vaker consumenten tegen met vlakkere radii dan gemiddeld. Met welke lens krijg je dan toch een goede passing?

Lees meer
2016-11-14

Nanogloss™, een pareltje binnen de nanotechnologie

door Lambert Mulder

Nanotechnologie wordt tegenwoordig in allerlei producten toegepast. Ook binnen de ontwikkeling van lenzen is dit erg nuttig.

Lees meer
2016-11-11

Dimple veiling herkennen en voorkomen

door Ilse Stok

Bij dimple veiling ontstaan er luchtbellen onder een contactlens. Deze luchtbellen komen onder de lens vast te zitten. De belletjes drukken vervolgens in het cornea-epitheel waardoor er kleine kuiltjes kunnen ontstaan. Het ontstane oppervlak lijkt op het oppervlak van een golfbal of sinaasappelhuid.

Lees meer
2016-07-20

Verwachtingsmanagement bij Nachtlenzen®

door Bianca Schut

Nachtlenzen zijn een populair product. Steeds meer mensen raken bekend met de techniek en het aantal dragers groeit gestaag. Bij dit product is goede voorlichting aan de consument zeer belangrijk. Daarnaast kan de gewenningsperiode worden vergemakkelijkt met het aanbieden van de juiste tijdelijke ondersteunende producten. Het duurt namelijk een aantal weken voordat het zicht overdag optimaal is. In deze casus bespreken we het aanmeten van nachtlenzen, de ondersteuning gedurende de gewenningsperiode en de ervaringen van de consument.

Lees meer