2017-04-13

Omgaan met moderne RGP-materialen

door Wilfred van der Tuuk

In het blog over lensmaterialen en handling ging het over de modernisering van lensmaterialen en de zaken die van invloed kunnen zijn op het dragen van lenzen. Dit deel gaat over het omgaan met deze moderne materialen.

Contacthoeken en bevochtiging

Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf is het belangrijk dat de lenzen een aantal dagen goed gehydreerd worden nadat ze geproduceerd zijn. Goed gehydreerde lenzen bevochtigen beter en lenzen die goed bevochtigen hebben minder kans op hechting van vuil (vetten, eiwitten etc.).

Met geavanceerde apparatuur hebben we binnen NKL/Menicon onderzocht wat de invloed van statische ladingen op lenzen is. Hierbij stelden we vast dat de contacthoek in sommige gevallen bijna verdubbeld werd. Statische ladingen kunnen het oppervlak aantasten en daardoor de bevochtigende eigenschappen beïnvloeden. Tijdens ons productieproces worden alle lenzen en verpakkingen om die reden met geïoniseerde (antistatische) lucht behandeld voordat ze worden verpakt. Het is om diezelfde reden belangrijk lenzen nooit droog te wrijven. Als materialen droog gewreven worden, kunnen de positieve bevochtigende eigenschappen teniet worden gedaan. Dit is niet bevorderlijk voor het comfort. Door de oppervlaktespanning in het materiaal wordt er weerstand gecreëerd en daardoor vloeit de vloeistof minder makkelijk over het oppervlak.

Schoonmaken en polijsten

Ook de middelen die tijdens de productie van contactlenzen gebruikt worden zijn door NKL/Menicon de laatste jaren onderzocht en getest. Denk hierbij aan schoonmaak- en polijstmiddelen. Nieuwe (doorontwikkelde) middelen geven ons de mogelijkheid om ook daarin te innoveren. Uit testen bleek dat nieuwe polijstmethodes en middelen het lensoppervlak nog mooier en gladder maken. Hierdoor ontstaat er minder weerstand (oppervlaktespanning) tijdens de productie en worden de bevochtigende eigenschappen beter. Lensvloeistoffen zoals o.a. Menicare Pure sluiten perfect aan op deze veranderingen.

In het laatste deel van dit drieluik wil ik aan de hand van praktijkvoorbeelden, die ik tijdens onderzoek regelmatig tegenkom, ingaan op de behandeling van lenzen door dragers.

Terug naar het overzicht