2021-10-28

Hoezo Nachtlens PRO?

door Ilse Stok en Martijn van der Linden

In het jaar van het 20 jarige jubileum van Nachtlenzen komen we met de verbeterde versie. We stellen graag aan je voor: de Nachtlens PRO en Nachtlens PRO Toric. Maar waarom een nieuwe Nachtlens en wat heeft deze nieuweling op de markt te bieden ten opzichte van de vertrouwde Nachtlens 2 en Nachtlens 2 Toric? We leggen het je uit!

De afgelopen 20 jaar

De afgelopen 20 jaar hebben we bij Menicon niet stilgezeten. In 2001 kwam de eerste Nachtlens op de markt en kort daarop werd de Nachtlens 2 geïntroduceerd. In de jaren die volgden werden de Daytime en de Conform aan het assortiment toegevoegd en werd in 2008 onze lenssoftware Easyfit gelanceerd. 

Waarom een nieuwe Nachtlens? 

Alle kennis die we de afgelopen jaren hebben opgedaan op het gebied van (Nacht)lenzen komt samen in de Nachtlens PRO. Wat maakt de Nachtlens PRO zo uniek?

  • We kunnen op een zeer gecontroleerde manier tot S -5,50 dpt corrigeren
  • Het is de betere initiële lenskeuze in ons ortho-k aanbod
  • Het ortho-k effect wordt sneller bereikt door een zeer nauwkeurige passing

Succesvol aanmeten

Om de aanmeting zo succesvol mogelijk te laten verlopen zou je het liefst zo dicht mogelijk op de cornea willen aanmeten. Bij Menicon kiezen we voor minimaal 10 micron marge omdat je eigenlijk altijd te maken hebt met ruis die de aanmeting kan beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de topograaf die niet met regelmaat gekalibreerd wordt, of de topografiemeting die is beïnvloed door te veel lichtinval.

Het begint allemaal in de periferie

Voor een goede passing moet de lens de cornea in de periferie raken, dit punt noemen wij de Point of Touch. De Point of Touch is de plek tussen de achterzijde van de lens en de voorzijde van de cornea waar de traanlaag het dunst is. 

De Point of Touch moet bekend zijn om de sagittahoogte van de cornea te kunnen bepalen. Als de sagittahoogte van de cornea bekend is, dan kan Easyfit de ideale lenshoogte uitrekenen om het gewenste ortho-k effect te bereiken. Deze twee waarden, de Point of Touch en de sagittahoogte van de cornea, zijn nauw met elkaar verbonden en hebben ook invloed op elkaar. Als de Point of Touch verandert, bijvoorbeeld door een diameterwijziging, dan verandert ook de bijbehorende sagittahoogte van de cornea. Het is daarom van belang een diameterwijziging altijd door te rekenen in Easyfit voor de correcte sagittahoogte en tangent. 

Nachtlens 2 Toric versus Nachtlens PRO Toric

De tangentzone is de rechte lijn in de periferie van de lens en met de tangentzone heb je maximale grip op de Point of Touch. Op onderstaande foto is de tangentzone in een lens zichtbaar. 

Hoe langer de tangentzone, hoe meer controle er is op de Point of Touch. De Nachtlens 2 Toric heeft een torische mid-perifierie, maar geen torische rand. De Nachtlens PRO Toric heeft wel een torische rand. Dit geeft veel minder edgelift in de steilste richting van het oog, waardoor er meer grip is op de Point of Touch en er minder kans is op decentratie. Dit zorgt ervoor dat de oogleden minder invloed hebben op de lens en dat resulteert weer in een hoger comfort. 

Op dit plaatje is een dwarsdoorsnede van de Nachtlens 2 Toric zichtbaar. De middelste ring is de tangentzone. In de vlakke richting (groen) is te zien dat deze zone breder is en in de steile richting (rood) is deze smaller.  Op dit plaatje is een dwarsdoorsnede van de Nachtlens PRO Toric zichtbaar. De tangentzone is in beide richtingen gelijk, wat bijdraagt aan een betere passing. 

Zernike benadering

Met de Zernike benadering wordt de gehele periferie van de cornea benut. Dit resulteert in een nauwkeurige bepaling van de sagittahoogte en tangent. Dit is ook al toegepast bij de Conform. Op onderstaande afbeelding is een linkercornea weergegeven met een astigmatisme volgens de regel. De blauwe lijn geeft de vlakke asstand weer en de rode de steile asstand, de omcirkelde gebieden laten de centrale en de perifere asstanden zien.

1.     De centrale asstanden.

2.     De perifere asstanden.

3.     Het vlakke en steile gebied in de periferie. 

Wat opvalt is dat centraal de vlakste en steilste asstanden niet gelijk zijn aan de perifere asstanden, deze wijken af. Ook is te zien dat de nasale zijde in de periferie veel vlakker is en inferior is deze veel steiler.

Voor de berekening van de Nachtlens PRO en met name de Nachtlens PRO Toric worden deze punten meegenomen en wordt de berekening vanuit de periferie benaderd. De Zernike benadering geeft meer inzicht in de periferie van de cornea, waardoor de sagittahoogte nauwkeuriger bepaald kan worden. Op deze manier is het mogelijk om op een veilige en verantwoorde manier een snellere en hogere correctie mogelijk te maken. Dit houdt overigens niet in dat je eerder een respons kunt doorvoeren. Ook bij de Nachtlens PRO en de Nachtlens PRO Toric geldt dat een aanpassing na 3 weken dragen doorgevoerd kan worden, binnen 3 weken een respons doorvoeren raden we echt af. 

Machine learning

Machine learning houdt in dat computertechnologie en, in dit geval, lenstechnologie hand in hand gaan. Er zijn 55.000 verschillende metingen geanalyseerd die meer inzicht hebben gegeven in aanpassingen die achteraf nodig waren om tot een betere passing te komen. Deze analyse heeft geleidt tot een nieuw algoritme voor nieuwe aanpassingen. De Nachtlens PRO, leidt met een verbeterde aanpasregel, sneller naar de juiste lens. Het resultaat is een kortere stoeltijd, minder ruilingen en zeker niet onbelangrijk een blije consument.

Easyfit 

Easyfit heeft nu de mogelijkheid om meerdere topobeelden tegelijk in te laden en de beste beelden te middelen. Zo worden de meeste topografen slimmer gemaakt dan de topografie software zelf. ‘Ruis’ in topografiemetingen wordt significant verminderd wat betere berekeningen oplevert en een lager ruilpercentage. Dit kan toegepast worden voor elke lens, dus niet alleen specifiek voor Nachtlenzen. Onze collega Nelisa legt je graag door middel van een video uit hoe deze nieuwe functie binnen Easyfit werkt. 

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over de Nachtlens PRO of over het beelden middelen in Easyfit? Neem dan gerust contact op met onze collega’s van de afdeling Professional Services.

 

Terug naar het overzicht