2017-04-20

De behandeling van lenzen door dragers

door Wilfred van der Tuuk

In de vorige twee blogs bespraken we al de veranderingen die lensmaterialen de afgelopen 20 jaar hebben ondergaan. Is het omgaan met lenzen de afgelopen jaren dan ook veranderd of gaan we nog net zo met onze lenzen om als vroeger?

Vette lenzen door make-up

Tijdens onderzoek, naar aanleiding van klachten, komen we heel vaak dezelfde oorzaken tegen. Lenzen worden voor onderzoek bij voorkeur direct uit het oog in de eigen lenshouder opgestuurd. Bij beoordeling van deze lenzen kom ik vaak een vettige substantie tegen. Wanneer we een gekleurde vettige substantie zien, gaat het vaak om make-up. Make-up heeft net als lensmaterialen ook een behoorlijke verandering doorgemaakt. Tegenwoordig hebben bijna alle soorten make-up dezelfde 'vervelende' eigenschap: het is waterproof. Zoals we weten combineert dat niet goed met lenzen. Op onderstaande foto zien we dat het te dicht bij het ooglid aanbrengen van mascara  grote gevolgen kan hebben voor de lens. We zien dat de rand van de lens in contact komt met de resten van de make-up die door het ooglid meegenomen worden en zo de lensrand 'besmetten'.

Voorbeeld van een lens met vettige substantie.

Contact met huid en haar

Ook het contact tussen een vinger en de lens tijdens het inzetten van de lenzen kan van invloed zijn. Het contact met de huid (ooglid naar beneden halen tijdens inzetten, of wrijven door je haar) kan je inzetvinger vettig maken. Zeker als er eerst crèmes aangebracht worden op gezicht of handen. In onderstaande foto is te zien hoe een droge lens ‘besmet’ is enkel en alleen door aanraking van een vinger die weer in aanraking is geweest met huid of haar. Om dergelijke besmetting van de lens voor het inzetten te voorkomen, raden we aan de vingers te bevochtigen met lensvloeistof en daarna pas de lenzen uit de lenshouder te halen.

‘Hydreren’

De kans op besmetting van het oppervlak is een stuk kleiner als de lens altijd nat is en niet droog gemaakt wordt. Tevens is het aan te raden de lenzen na het uitnemen te reinigen (lichtjes rubben met lensvloeistof) en daarna te bewaren in een lenshouder met schone vloeistof. Zo kan de gereinigde lens een aantal uren hydreren om vervolgens perfect te bevochtigen tijdens de volgende draagperiode. Ook zien we in sommige gevallen dat lensdragers de lenshouder bijvullen. De vloeistof in de houder raakt op die manier steeds meer verzadigd met vuil (eiwitten, vetten etc.). Uiteindelijk zal de lens dan ook niet meer schoon worden in de lenshouder. Daarom moet de lensvloeistof elke dag vervangen worden door schone vloeistof.

Conclusie: handling moderniseren

In de voorgaande 2 blogs hebben we het gehad over de innovatie van lensmaterialen en over hoe we met die materialen om moeten gaan. Ook hebben we besproken hoe de wereld om ons heen moderniseert en welke invloed dit heeft op het dragen van contactlenzen. In de praktijk zien we dat de behandeling van lenzen door de consument de laatste jaren niet veel is veranderd. Doordat de lensmaterialen wel moderner zijn geworden en ook de wereld moderniseert, levert dat in sommige gevallen problemen op. Met name op het gebied van comfort.

Mijn conclusie is dan ook dat we de behandeling van moderne RGP materialen moeten aanpassen. Om consumenten optimaal gebruik te laten maken van het comfort dat deze nieuwe materialen bieden, moeten we onze klanten goed informeren over het omgaan met lenzen in de moderne wereld.

Terug naar het overzicht