2020-01-08

Dimple veiling… wat is het en hoe ontstaat het?

door Ilse Stok en Sander Sterk

Bij dimple veiling vormen zich kleine luchtbelletjes onder de contactlens. Deze worden als het ware onder de lens gezogen en komen hier vast te zitten. Vervolgens drukken deze luchtbelletjes in het cornea-epitheel waardoor er kleine kuiltjes ontstaan. Het ontstane cornea-oppervlak lijkt een beetje op een golfbal of de schil van een sinaasappel.

Wanneer je met fluoresceïne kijkt dan zijn deze kuiltjes goed zichtbaar omdat het traanvocht zich hierin ophoopt. Sommige mensen verwarren dimple veiling met staining, maar dat is onjuist. Waar staining kan zorgen voor de nodige problematiek is dimple veiling heel onschuldig. Het is dus heel belangrijk om het onderscheid te kunnen maken tussen dimple veiling en staining.

Wanneer we dimple veiling zien, geeft dat aan dat er te veel ruimte zit tussen de achterkant van de lens en de voorzijde van het oog. We zien dit bij een harde lenspassing op het moment dat deze te vlak is aangemeten. Vertalen we dit naar Nachtlenzen, dan passen we deze juist centraal te vlak aan om zo een vormverandering teweeg te brengen, daar is het hele idee van orthokeratologie op gebaseerd.

Dimple veiling bij orthokeratologie

Bij orthokeratologie krijgen we dan ook in de overgang tussen de optische zone en passingszone te maken met een reversecurve. Dit gedeelte staat vrij ver van de cornea af (super vlak zou je kunnen zeggen) dus is het logisch dat we daar dimple veiling kunnen zien.

Daarnaast hebben wij er bij Menicon bewust voor gekozen om in de reverse curve fenestraties aan te brengen. Dit zijn drie hele kleine gaatjes die met de uiterste precisie door een robot worden aangebracht. Dit doen we om ervoor te zorgen dat de Nachtlens in de ochtend weer makkelijk gaat bewegen en de consument de lens eenvoudig uit kan halen. Deze fenestraties kunnen er wel voor zorgen dat je juist in de reversecurve wat dimple veiling ziet. Wees je hiervan bewust wanneer je een Nachtlenscontrole uitvoert.

Mocht je ook de nodige dimple veiling zien dat zich uitbreidt naar de optische zone, dan kan het zijn dat de sagittahoogte wat verlaagd moet worden. Wees hier wel terughoudend in en beoordeel dit dan ook zeker met de verschilbeelden van je topograaf of in Easyfit.

Nachtlens met een te hoge sagittahoogte.

Nogmaals, kan het kwaad?

Dimple veiling wordt weleens verward met staining, maar in feite is er geen sprake van een beschadiging aan het cornea-epitheel. Het is heel onschuldig en kan helemaal geen kwaad. In de literatuur is er dan ook niets over te vinden (Pubmed, oktober 2020). Dimple veiling zegt in feite alleen maar dat de passing iets te vlak is of dat de sagittahoogte te hoog is.

Wel is het zo dat wanneer er zich te veel dimple veiling in het gedeelte van de optische zone bevindt dit invloed kan hebben op het zicht. Het is immers een onregelmatig oppervlak geworden. Het contrast kan daardoor verminderen.

Kortom, dimple veiling is iets dat bij Nachtlenzen of andere lenzen op basis van orthokeratologie kan voorkomen. Het hoort nu eenmaal een beetje bij de opbouw van de lens. Zo lang het zich in de reversecurve bevindt, hoeft er niets aangepast te worden.

Dimple veiling voorkomen

Om dimple veiling te voorkomen hebben we de volgende tip: zet de lenzen met voldoende vloeistof in. Hierdoor wordt de ruimte tussen de lens en de voorzijde van het oog gevuld met lenzenvloeistof en is er minder kans op het ontstaan van luchtbelletjes.

 

 

 

Terug naar het overzicht