In de tijd van het coronavirus letten we allemaal extra op, onder andere, op onze handhygiëne. Zeker als het gaat om het indoen en uithalen van contactlenzen. Maar hoe gaan we om met onze contactlenshouder?
Een besmette contactlenshouder kan fungeren als een bron voor micro-organismen die het dragen van contactlenzen in gevaar kan brengen en zelfs tot visus beperkende bijwerkingen kan leiden. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de lenshouders is besmet met bacteriën. In dit blog geef ik suggesties voor het reinigen van contactlenshouders en het verbeteren van de compliance van lensdragers.
Het dragen van contactlenzen wordt gezien als een veilige en effectieve manier van het corrigeren van het zicht. Hoewel er meerdere complicaties kunnen optreden is een microbiële keratitis, die kan leiden tot ulcera, erg visus bedreigend. Aan het eind van de jaren 90 werd de kans op een keratitis geschat op 2.2 – 4.1 gevallen per 10.000 dragers van zachte lenzen op daily wear basis. Bij extended wear was dit aantal veel hoger. Onderzoek heeft aangetoond dat dragers van daily disposable lenzen daarentegen veel minder kans hadden op een keratitis.
Misschien toont dit wel aan dat hygiëne van de lenshouder een belangrijke rol speelt in het op een veilige manier dragen van lenzen. Ook andere gedragsfactoren bepalen natuurlijk besmetting van contactlenzen zoals roken, slapen met lenzen in, handen niet wassen.
Lenshouders krijgen vaak het minste aandacht wat betreft schoonhouden in vergelijking met andere contactlensaccessoires. Dit werd dan ook vaak gezien als de grootste bron van besmetting. Studies tonen aan dat verschillende factoren bij de besmetting van de lenshouder een rol spelen.
In 1994, vertelde Larragoiti dat het schoonmaken van de lenshouder het beste ging als deze werd afgespoeld met heet water, en gedroogd aan de lucht. We weten inmiddels dat dit absoluut ‘not done’ is omdat hedendaags kraanwater een bron kan zijn van de Acanthamoebe bacterie die een keratitis kan veroorzaken.
Ook het bijvullen van de lensvloeistof wordt in verband gebracht met hogere indicaties van besmetting en contactlens gerelateerde problemen. Adviseer je klant dus om dagelijks de vloeistof te verversen
De F.D.A. (The Food and Drug Administration) is de enige officiële instantie (notified body) die informatie geeft over lenshouder hygiëne in de praktijk (http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm048893.htm). Hierin wordt geadviseerd dat de lenshouder dient te worden gedesinfecteerd en schoongewreven met lensvloeistof/desinfectiemiddel en dat de houder en de dopjes met de ‘open kant’ naar beneden aan de lucht dienen worden gedroogd. Tevens wordt aangegeven dat een lensdoosje elke 3-6 maanden dient te worden vervangen.
Een aantal studies laat ons zien dat het schoonmaken en wrijven met een tissue effectiever werkt om een biofilm te verwijderen, dan alleen spoelen en aan de lucht laten drogen wat veel fabrikanten vertellen. Ook het drogen met een tissue is aan te bevelen, het is bewezen dat het een besmetting met de Acanthamoebe verminderd. Momenteel wordt er verdere studie verricht naar de reiniging van de schroefdopjes omdat ‘rubben’ hiervan minder eenvoudig is.
Compliance van lensdragers met betrekking tot de lenshouder is vaak een ondergeschoven kindje. Mensen besteden er geen aandacht aan of vergeten het. Het is dus aan te raden om het schoonhouden van de lenshouder wel te bespreken als de klant in de stoel zit.
Tips:
Bron: Contactlens Hygene Compliance and lenscase contamination: a review, Yvonne Tsu-Ying Wu, Mark Willcox, Hua Zhu, Fiona Stapleton