2019-08-09

Verschilbeelden bij een Nachtlenzencontrole: hoe zit het ook alweer?

door Sander Sterk

In dit artikel heb ik het over verschilbeelden. Welke verschilbeelden gebruik je bij een Nachtlenzencontrole, waarom die specifieke beelden en hoe moeten we ze interpreteren. Dit hebben we allemaal geleerd tijdens de Nachtlenzen Workshop en iedereen gebruikt het als het goed is regelmatig. Toch is het goed om zo nu en dan even stil te staan bij de theorie. Dus, verschilbeelden bij een Nachtlenzencontrole: hoe zit het ook alweer?

Elk type topograaf kan de gemeten informatie van het oog in heel veel verschillende weergaven laten zien. Door middel van hoogte beelden, sagittale beelden, tangentiële beelden, wavefront errors etc. Heel veel mogelijkheden dus en als klap op de vuurpijl gebruiken verschillende merken topografen regelmatig verschillende benamingen voor exact hetzelfde. Zo wordt bijvoorbeeld voor de term sagittaal beeld óók axiaal beeld gebruikt. Dit soort zaken maken het soms onnodig verwarrend.

Wanneer we het hebben over verschilbeelden specifiek voor het gebruik van Nachtlenzencontroles, dan beperken we ons tot de sagittale en tangentiële beelden. Deze beelden maken het mogelijk op een eenvoudige manier de passing van Nachtlenzen te beoordelen. 

Let wel, we hebben dus twee soorten verschilbeelden nodig om überhaupt iets over de passing van Nachtlenzen te kunnen zeggen. Het is een veelgemaakte fout dat men bij het bekijken van bijvoorbeeld het sagittale beeld al een conclusie trekt. Dit kan leiden tot verkeerde aanpassingen aan een lens waarvan achteraf blijkt dat dit niet het gewenste effect heeft gehad. Leer jezelf dus aan om het sagittale beeld én de tangentiële beeld te beoordelen.

“Maar één verschilbeeld beoordelen is een veel gemaakte fout”

Een handige tip is om verschilbeelden te maken via de Easyfit software. In Easyfit doorloop je een menu en daardoor sla je geen enkele stap over. Erg handig! Het is een van de tools binnen Easyfit die je ondersteunen tijdens Nachtlenzencontroles.

“Verschilbeelden beoordelen middels Easyfit is een grote hulp bij Nachtlenzencontroles”

Maar waarom moeten we twee beelden beoordelen en hebben we aan één niet voldoende? Dat komt doordat ieder beeld iets anders laat zien. Het sagittale beeld geeft ons de informatie die we nodig hebben over de correctiezone en het tangentiële beeld geeft informatie over de centratie van de lens. Beide zijn dus nodig om iets over de passing van Nachtlenzen te vertellen. Het één kan simpelweg niet zonder het ander.

In het volgende blog ga ik dieper in op de sagittale verschilmap. Hoe we deze moeten interpreteren en waar we precies naar kijken.

Naar het blog: Het beoordelen van sagittale verschilbeelden.

Terug naar het overzicht