2017-03-28

Topotip 7: let op symmetrie

door Sander Sterk

In de afgelopen weken zijn er al de nodige belangrijke topotips voorbij gekomen. Iets wat steeds voorbij kwam is het belang van een stabiele traanfilm. Een andere handige tip is goed te kijken naar de symmetrie tussen de verschillende beelden. Naast het vergelijken van de gemaakte topobeelden (zie topotip 3) is het ook belangrijk te letten op de symmetrie tussen de beelden van het linker- en rechteroog.

Denk maar eens aan het kopen van een paar schoenen. Ondanks dat er altijd een klein maatverschil zit tussen je linker- en rechtervoet kom je toch altijd met dezelfde maat schoenen thuis. Zo is het ook met ogen. Het linker-en rechteroog zullen altijd wel een beetje van elkaar verschillen, maar in grote lijnen lijken ze op elkaar.

Zien we bij het rechteroog een astigmatisme volgens de regel, dan zien we die over het algemeen ook bij het linkeroog. Vaak zit het qua astigmatisme ook wel bij elkaar in de buurt. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op die regel. Dat is niet erg, maar die uitzonderingen moeten je wel opvallen. Dat moet eigenlijk een soort alarmbelletje bij je laten rinkelen, dat je even alert bent. Nogmaals, het hoeft helemaal niets te betekenen, maar het moet je aansporen nog wat specifieker te gaan kijken.

Wanneer je lenzen gaat aanpassen is het belangrijk dit goed in kaart te hebben. Als één oog volgens de regel is en het andere oog tegen de regel kun je zeker lenzen aanpassen. Het kan alleen wat lastiger zijn, met name bij het oog tegen de regel. Wanneer je dit vooraf met je consument bespreekt, kun je je pas écht onderscheiden als contactlensspecialist.

Dit was topotip 7 uit de video 10 topotips. In het volgende artikel gaan we dieper in op topotip 8: meet zoveel mogelijk periferie.

Terug naar het overzicht