2017-03-13

Topotip 5: gebruik kunsttranen

door Sander Sterk

Inmiddels weten we dat we met een corneatopograaf feitelijk de traanfilm meten. De reden hiervoor is dat de corneatopograaf meet door middel van reflectie. Omdat de cornea van zichzelf niet bepaald reflecterend is, zijn we aangewezen op de traanfilm.

Maar ja, zoals we weten is niet bij iedereen de traanfilm even stabiel. Sterker nog, vaak vergeten we zelfs de consument te laten knipperen achter de corneatopograaf. Daardoor wekken we als contactlensspecialist in sommige gevallen ook nog eens een slechte traanfilm op.

Een kunsttraan biedt dan een uitkomst. Door een kunsttraan in te druppelen voorafgaand aan de meting komen we vaak tot veel stabielere metingen. Hierdoor zijn de gemeten waardes betrouwbaarder. We zien dat dit leidt tot betere passingen en minder ruilingen van lenzen. Iets waar iedereen vrolijk van wordt, toch?

De ervaring leert dat topometingen uitvoeren direct na het toedienen van kunsttranen niet het gewenste effect heeft. Een paar minuten wachten geeft betere resultaten. Hoe lang wachten is helemaal afhankelijk van de viscositeit van de druppel die wordt toegediend.

4 metingen zonder kunsttraan

4 metingen met kunsttraan

Terug naar het overzicht