2017-02-21

Topotip 3: maak meerdere beelden

door Sander Sterk

Het maken van meerdere topografiebeelden geeft een schat aan informatie. Het is belangrijk te beseffen dat we door middel van een corneatopograaf de traanfilm meten. Op basis van die meting doen we de aanname dat de traanfilm gelijkwaardig is aan de vorm van de cornea. In het geval dat de traanfilm niet stabiel is, valt dit goed op wanneer we verschillende metingen met elkaar vergelijken (zie de afbeelding). Gebruiken we vervolgens een kunsttraan en doen we na een kleine vijf minuten de meting opnieuw, dan zien we dat de vier verschillende metingen meer op elkaar gaan lijken (zie afbeelding). Het is dan aannemelijk dat bij een stabiele traanfilm de meting consistenter is en de gemeten waardes betrouwbaarder zijn. Ga dus nooit uit van één topometing, dat zegt namelijk niet zoveel.

4 metingen zonder kunsttraan

4 metingen met kunsttraan

Extra tip
Al eens bedacht dat je op deze manier een instabiele traanfilm goed aan je klanten kunt laten zien? Scheelt veel uitleggen en de klant begrijpt een stuk beter dat bijvoorbeeld de keuze voor een ander lensmateriaal wenselijk is.

Mooi hè, de mogelijkheden van een topograaf….

Dit was topotip 3 uit de video 10 topotips. In het volgende artikel gaan we dieper in op topotip 4: laat de consument knipperen.

Terug naar het overzicht