2017-07-04

Symmetrie en patronen in de lensberekening

door Lambert Mulder

Sander heeft onlangs Topotip 7 geschreven, een interessant blog over het belang van symmetrie bij het maken van topobeelden. Dit is een mooi verhaal om op verder te borduren. Het onderwerp van dit blog is daarom: let op symmetrie en patronen in de lensberekening.

Een praktijkvoorbeeld

De meerwaarde van symmetrie en patronen kan ik het beste beschrijven door gebruik te maken van een praktijkvoorbeeld. Het gaat om het aanmeten van Nachtlenzen®. 

Hieronder is te zien dat er behoorlijk wat verschil zit in de regulariteit tussen het rechter- en linker topoplaatje. Dit heeft natuurlijk invloed op de berekening van de eerste lens in Easyfit.

Wat opvalt aan de gegevens hierboven is dat de BCR links gelijk is aan de BCR rechts, terwijl de sterkte van het linkeroog hoger is. Gezien de sterkte links zou je in ieder geval een vlakkere BCR verwachten met de bijbehorende hoogte.

De uitkomst van deze lenzen is als volgt: de rechterlens werkt volgens verwachting en deze wordt naar tevredenheid gedragen. Links wordt na 3 weken nog een overrefractie gemeten van -1.25.

Wat is ons advies in dit geval geweest

We zien dat de rechterlens een goed resultaat heeft gegeven met de bovenstaande specificaties en dat dit een goede richtlijn is voor links. Een overrefractie van -1.25 is te groot om in één keer door te voeren, gelet op het risico dat de lens een vlak karakter gaat krijgen en daardoor minder stabiel kan worden (het risico op decentratie neemt toe).

Wij hebben daarom een sterkte doorgevoerd van -0.50 in combinatie met een Central Island respons. Dit hebben wij gedaan op basis van het behaalde resultaat rechts. De lens wordt hierdoor 0,10 vlakker en heeft dan dezelfde hoogte als rechts. De kans is dan erg groot dat deze met de nieuwe hoogte en BCR de overrefractie nagenoeg weg kan werken.

Het is aannemelijk dat de aangepaste lens dicht in de buurt moet zitten van een lensberekening op een egaler topobeeld. Bij de controle van aangepaste linkerlens na 3 weken werd er  een overrefractie gemeten van -0.50. Zie hiervoor onderstaande verschilbeelden. De gemeten reststerkte is met behulp van een Bull’s Eye respons gecorrigeerd.

Conclusie

Gun jezelf tijd bij het maken van goede topografiebeelden en laad deze meteen in Easyfit. Hierdoor wordt direct zichtbaar of de berekening ook in de lijn der verwachting ligt of dat er bijzonderheden te zien zijn. Bij afwijkingen is het verstandig nieuwe beelden in te laden/te maken en opnieuw kijken naar de berekening.

Verschilbeelden na 3 weken van de lenscontrole op de aangepaste lenzen

De afvlakking is door de aanpassing beter geworden. Deze lijkt incompleet, maar dit komt voort uit het vlakke gebied dat zichtbaar is in het initiële beeld. Hierdoor zal je altijd een irregulair beeld houden. Het is belangrijk hier rekening mee te houden.

Terug naar het overzicht