2018-09-11

Nóg meer comfort dankzij nieuw lensmateriaal voor harde contactlenzen

door Fokko Trip

NKL biedt een reeks van contactlensmaterialen en –ontwerpen. De eigenschappen van contactlensmaterialen en de verzorging van contactlenzen bepalen in veel gevallen het comfort en de bevochtiging. Goede bevochtiging van contactlenzen krijgt van ons als contactlensleverancier veel aandacht.

Contactlensmaterialen zijn de laatste jaren sterk verbeterd, laten meer zuurstof door en zijn daardoor gezonder voor het oog. Het grote nadeel is dat de materialen poreuzer zijn geworden en anders behandeld dienen te worden. Er zijn een aantal externe factoren die van grote invloed zijn op de bevochtiging van harde lenzen, dit zijn de reinigingsmiddelen die gebruikt worden maar ook cosmetica en zeep die de dragers gebruiken zijn van grote invloed. De fabrikanten van deze producten zijn continu bezig deze te verbeteren en maken ze meer en meer water- en vuilafstotend.

Sommige soorten make-up bevatten bijvoorbeeld gekleurde pigmenten, conserveermiddelen, bindmiddelen en stoffen die zorgen dat het product waterafstotend is. Waaronder: bijenwas, paraffinewas, ricinusolie, lanolinealcohol, paraffine- en siliconenolie. Andere stoffen die de waterbestendigheid vergroten, de zogenaamde filmvormers, zijn vinylpyrrolidoncopolymeren en polyacrylaten. Deze laatste stof gaat als het ware een verbinding aan met het lensmateriaal, waardoor de lenzen hydrofoob worden

Het schoonmaken van lenzen door de gebruiker is, zoals ik al aangaf, ook belangrijk voor de bevochtiging. Er bestaan allerlei afzettingen die op een andere manier en met andere reinigingsmiddelen behandeld dienen te worden. Vetten verwijderen we bijvoorbeeld met een reiniger op alcoholbasis, eiwitten daarentegen met een enzymreiniger. Bewaren en desinfecteren gebeurt tegenwoordig vaak met een alles-in-één vloeistof.

U zult begrijpen dat het voor ons als leverancier een continue uitdaging is om met deze ‘externe factoren’ om te gaan. We zijn dan ook altijd op zoek naar stabiele materialen die een goede bevochtiging en een hoog comfort garanderen. Daarom hebben we ook de afgelopen tijd niet stilgezeten en kunnen we stellen dat onze zoektocht naar dit nieuwe materiaal geslaagd is. Een materiaal dat goed bestand is tegen meerdere ‘externe factoren’.  Met veel genoegen stellen wij dit nieuwe contactlensmateriaal aan u voor; Optimum Comfort.

Optimum Comfort is een materiaal met een mid-Dk waarde van 65. Het is beperkt gevoelig voor vetaanslag en het heeft een uitzonderlijke oppervlaktebevochtiging. Optimum Comfort biedt lensdragers de juiste corneale gezondheid en zorgt voor optimaal draagcomfort. Voor daily wear wordt een Dk waarde van minimaal 50 geadviseerd, waardoor Optimum Comfort hiervoor uitstekend voldoet. Optimum Comfort kan bovendien ingezet worden als alternatief voor Futura.

De mid-DK waarde van Optimum Comfort maakt het materiaal prima geschikt voor de overstap van lenzen die vervaardigd zijn met laag-Dk materiaal.

Terug naar het overzicht