2016-11-14

Nanogloss™, een pareltje binnen de nanotechnologie

door Lambert Mulder

Nanotechnologie wordt tegenwoordig in allerlei producten toegepast. Denk bijvoorbeeld aan nanodeeltjes in verf, zonnebrandcrème en cosmetica, het verwerken van beschermende materialen in kleding, het vergroten van het geheugen van computers en de afwerking van bepaalde materialen.

Die afwerking van materialen zoals glas en kunststof maken deze technologie interessant voor onder andere de lenzenindustrie. Het gebruik van specifieke materialen in combinatie met nieuwe oppervlaktebewerkingen heeft gezorgd voor een innovatie op het gebied van contactlenzen.

Nanogloss™ en lensontwikkeling

Bij het ontwikkelen van contactlenzen worden verschillende oppervlaktebewerkingen ingezet. De door Menicon ontwikkelde MeniSilk™ en Nanogloss™ technologie zorgt bij onze 1month Miru bijvoorbeeld voor contactlenzen met een zeer glad oppervlak dat weerstand biedt tegen eiwitafzetting. Daarnaast zorgt Nanogloss™ technologie voor een optimale bevochtiging van het oog.

Door de goede bevochtiging zitten lenzen die zijn ontwikkeld met Nanogloss™ technologie zeer comfortabel. De lenzenvloeistof vloeit mooi over het gehele oppervlakte en houdt het oog gedurende de hele dag vochtig. Met name voor mensen met droge ogen kan deze oppervlaktebewerking dus een welkome toepassing zijn.

We hebben de Miru maandlenzen uiteraard intern en extern getest alvorens deze op de markt kwamen. De interne testpersonen zijn medewerkers van NKL. Zij hebben de lenzen twee maanden gedragen. Veel van onze interne testpersonen zijn werkzaam binnen een clean room. Hierdoor krijgen ze te maken met drogere luchtomstandigheden. Deze specifieke luchtomstandigheden ervaren zij in combinatie met het dragen van lenzen over het algemeen als een nadeel. Qua testen geeft dit natuurlijk veel waardevolle informatie, gelet op passing en comfort. Tijdens de testperiode met de 1month Miru kwam naar voren dat deze erg goed bestand is tegen (deze) drogere luchtomstandigheden. Er waren nagenoeg geen drop outs.

Dit comfort is mede te danken aan het unieke Menisilk materiaal van Menicon in combinatie met de Nanogloss™ oppervlaktebewerking.  Deze combinatie zorgt voor een zeer goede bevochtiging met een uiterst glad oppervlak.

Terug naar het overzicht