2017-04-06

Moderne RGP-lensmaterialen vs. de moderne wereld

door Wilfred van der Tuuk

Dit blog is de eerste in een drieluik over moderne RGP-lensmaterialen en de behandeling hiervan. In dit eerste deel ga ik in op de moderne materialen en de veranderingen in de moderne wereld die van invloed kunnen zijn op het dragen van contactlenzen.

Tijdens mijn QA/R&D* werkzaamheden kom ik regelmatig het onderwerp lensbevochtiging en behandeling tegen. Met name als de klant aangeeft dat de lenzen geen optimaal comfort bieden, constateer ik tijdens onderzoek dat de behandeling van de lens door de consument hierin heel belangrijk is. Vaak wordt er door de manier van behandelen geen gebruik gemaakt van het optimale comfort dat moderne materialen bieden.

Moderne materialen

De huidige, doorontwikkelde materialen zijn van een hoog niveau en bestaan uit verschillende polymeren (chemische verbindingen). Sommige polymeren zijn hydrofoob en sommige hydrofiel. Na productie gaan de polymeren zich heroriënteren in de lens. Als ze in aanraking komen met lensvloeistof zullen de hydrofiele moleculen geactiveerd worden en zich verplaatsen naar de oppervlakte waar vervolgens meer watermoleculen aangetrokken worden. Om die reden is het ook belangrijk dat nieuwe lenzen voldoende tijd krijgen om te ‘hydreren’. Wanneer dat niet gebeurt kan het zijn dat de klant ervaart dat de lenzen minder goed bevochtigen dan het oude paar.

Afbeelding: Hydrofoob oppervlak.

Moderne wereld

Niet alleen de lensmaterialen zijn de afgelopen jaren enorm gemoderniseerd. Ook de rest van de wereld is veranderd. Deze veranderingen hebben invloed op het dragen van contactlenzen.

Mannen en vrouwen gebruiken tegenwoordig dag- en nachtcrèmes. Cosmetica (bijvoorbeeld mascara) is bijna altijd waterproof. In de meeste soorten zeep zitten hydraterende middelen waar je handen lekker zacht van worden, maar ook vettig. In bijna alle wasverzachters worden siliconen verwerkt. Zelfs de omgevingslucht kan van invloed zijn. Denk bijvoorbeeld aan fijnstof en pollen in de lucht. Al deze ontwikkelingen hebben invloed op het dragen van lenzen.

Nu weten we dat moderne lensmaterialen optimaal comfort bieden, maar dat er in de moderne wereld ook verschillende comfort verstorende invloeden bestaan. Volgende week een blog over de behandeling van moderne RGP materialen.

*Wilfred is werkzaam op 2 afdelingen binnen NKL. Hij doet onderzoek voor de afdeling R&D en is tevens kwaliteitsbewaker binnen de afdeling Quality Assurance.

Terug naar het overzicht