2020-06-16

Milieubewust lenzen dragen

door Mariska van Brummelen

Plastic afval, het is een hot topic de laatste jaren. Met name de groeiende hoeveelheid en de slechte invloed ervan op het milieu zijn dingen die steeds meer mensen zorgen baart. Niet voor niets wordt plastic steeds vaker gescheiden ingezameld en komen er steeds meer alternatieven voor plastic verpakkingen. Maar hoe zit dat eigenlijk met contactlenzen en hun, veelal van plastic gemaakte, verpakking? Juist die vragen vinden we bij Menicon belangrijk. 

Lenzen door de wc spoelen?

Uit onderzoek van de Arizona State University (1) is gebleken dat zo’n 45 miljoen Amerikanen contactlenzen dragen. Hiervan spoelt 15-20% zijn of haar lenzen na gebruik door het toilet of de gootsteen. In getallen komt dit neer op 1.8 tot 3.3 miljard lenzen per jaar, met een gezamenlijk gewicht van zo’n 24.000 kilo. Ter vergelijking, dit is gelijk aan het gewicht van 4 volwassen Afrikaanse olifanten.

De doorgespoelde lenzen worden door het water meegenomen naar de waterzuiveringsinstallaties. Door de aanwezige microben in het water verandert het oppervlak van de contactlenzen en vallen ze uiteen in microplastics. Deze microplastics blijven achter in het zuiveringsslib, wat in de VS veelvuldig wordt gebruikt als bodemverbeteraar. Op deze manier komt het plastic terecht in het milieu.  

Wellicht dat we in de toekomst lenzen gaan dragen die biologisch afbreekbaar zijn. Maar ondertussen kunnen we consumenten wijzen op de juiste manier van het weggooien van lenzen, in de prullenbak dus. Je kan een consument hier bijvoorbeeld op wijzen tijdens een contactlensinstructie. Vraag de klant eens wat hij of zij zou doen met een gedragen contactlens.

Miru 1day Flat Pack

Een mooi voorbeeld van milieuvriendelijke lenzen, is onze Miru 1day Flat Pack. Met de slechts 1 mm dikke blister produceert deze zachte daglens 80% minder afval ten opzichte van conventionele daglenzen én zijn er minder grondstoffen nodig om de verpakking te maken. 

Daarnaast is ook over het handige doosje waar de blisters in zitten heel goed nagedacht. Wist je dat dit bewaardoosje van de Miru 1 Day Flat Pack gemaakt is van gerecycled lensmateriaal? Hierdoor is de ecologische voetafdruk die je achterlaat met deze lenzen dus zeer klein.

Miru 1day Flat Pack Toric

En helemaal fijn: de Miru 1day Flat Pack daglens is nu ook verkrijgbaar met cilinder! Miru 1day Flat Pack Toric! Ook deze daglenzen zitten in een ultradunne verpakking. Op elk strip staan daarnaast drie afbeeldingen, deze vertegenwoordigen de stappen van het dragen van de lenzen. 

Bekijk de specificaties van Miru 1day Flat Pack in onze catalogus of neem contact op met je accountmanager voor meer informatie.

1 Don't throw those contact lenses down the drain. August 19, 2018: https://asunow.asu.edu/20180819-discoveries-asu-scientists-1st-nationwide-study-environmental-costs-contact-lenses 

Terug naar het overzicht