2016-11-11

Dimple veiling herkennen en voorkomen

door Ilse Stok

Wat is dimple veiling?

Bij dimple veiling ontstaan er luchtbellen onder een contactlens. Deze luchtbellen komen onder de lens vast te zitten. De belletjes drukken vervolgens in het cornea-epitheel waardoor er kleine kuiltjes kunnen ontstaan. Het ontstane oppervlak lijkt op het oppervlak van een golfbal of sinaasappelhuid.

Dimple veiling wordt wel eens verward met staining. Eigenlijk kan dimple veiling niet worden beschouwd als echte staining. Het is namelijk traanvocht dat zich ophoopt in de oppervlakkige kuiltjes.

Hoe maken we dimple veiling zichtbaar?

Om het oog te controleren op dimple veiling kunnen we direct na het uitdoen van de lens fluoresceïne gebruiken. De kuiltjes zijn dan goed te zien.

De oorzaak van dimple veiling

De oorzaak van Dimple Veiling is meestal te vinden in de lenspassing. De passing kan centraal te diep zijn of de edge te vlak. Ook kun je dergelijke kuiltjes gaan zien bij een te hoog zittende lens, bij te weinig traanverversing en/of te weinig beweging. Wanneer een lens zonder vloeistof op het oog wordt geplaatst kan ook dimple veiling ontstaan.

De oplossing

Het kan helpen om de lens met voldoende vloeistof te vullen en deze vervolgens boven een tafel of boven een spiegel in te zetten. Hiermee wordt voorkomen dat de vloeistof eruit loopt en er luchtbelletjes onder de lens ontstaan. 

Terug naar het overzicht