2021-01-17

De AVG en online lenzen bestellen

Door Janneke Kuipers

Eerder schreef ik over de vele voordelen die het online bestellen van lenzen via Easyfit met zich meebrengt. Een van die voordelen is het duidelijke overzicht van bestellingen die u heeft gedaan. Uw persoonlijke database. Nu denkt u misschien: alles is terug te zoeken, ook voor de medewerkers van Menicon. Maar dat is helaas niet helemaal waar.

De gevolgen van de AVG

Sinds mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Deze wet heeft ons genoodzaakt om gegevens ouder dan twee jaar te anonimiseren. Concreet betekent dat voor u, dat wij niet meer op achternaam kunnen zoeken in ons systeem. Wanneer u het ordernummer van de betreffende lenzen bij de hand heeft, kunnen wij in de meeste gevallen gelukkig wel de lensgegevens voor u opzoeken. Belangrijk is dus om het ordernummer, dat uniek is voor iedere lens die wij produceren, goed te registreren. Omdat uw Easyfit database de order meteen doorzet naar ons systeem, ziet u dit ordernummer meteen bij uw klant. Dit scheelt u weer een administratieve handeling. Hou er echter rekening mee dat we gegevens ouder dan 2015, vanwege de nieuwe regelgeving, niet meer in ons systeem hebben staan.

Het verstrekken van klantgegevens

Vanwege diezelfde AVG mogen wij u geen klantgegevens verstrekken die niet onder uw naam geregistreerd staan. Gelukkig zijn er twee mogelijkheden om tóch aan deze gegevens te komen. De beste oplossing is om contact op te nemen met de vorige opticien en via Easyfit de gegevens en initiële beelden te exporteren (andere opticien) en te importeren (u). Zo heeft u niet alleen de gegevens maar ook alle eerdere metingen bij de hand. Mocht die opticien niet willen of niet kunnen meewerken, dan vragen wij u vriendelijk om uw nieuwe cliënt een e-mail aan ons te laten sturen met het verzoek tot gegevensoverdracht. Hier komt het ordernummer goed van pas, wanneer deze vermeld wordt, weten wij zeker dat we de juiste lensgegevens erbij opzoeken. Bij alle bestelmethodes speelt het ordernummer een grote rol.

Mocht u problemen ervaren met online bestellingen in combinatie met AVG dan horen we het graag. Ook met vragen over ordernummers kunt u bij ons terecht. Onze collega’s van Customer Service zitten elke werkdag voor u klaar en denken graag met u mee.

Terug naar het overzicht