2018-05-25

De 5 meest gestelde vragen over Indivisual

door Fokko Trip

Onze nieuwe zachte maandlens Indivisual is al voor veel consumenten een perfecte zichtoplossing gebleken. Het aanpassen via Easyfit op basis van hoogte en tangent is voor velen inmiddels routine. Toch worden er ook genoeg vragen gesteld over de lens en het aanpassen ervan. Onze adviesafdeling beantwoordt deze vragen uiteraard graag, maar we dachten dat een overzichtje best handig zou zijn. Dus hebben we de 5 meest gestelde vragen over onze Indivisual maandlenzen op een rijtje gezet.

1 Ik merk kort beter zicht na een knipperslag; wat nu?

Een instabiele visus bij Indivisual maandlenzen geeft aan dat de tangent van de lens iets te steil is voor het betreffende oog. Om dit probleem te verhelpen kunt u de tangent heel eenvoudig aanpassen via de responsknop. Kiest u voor de optie ‘visus is instabiel’ dan wordt dit automatisch voor u aangepast. De nadruk bij deze verandering ligt dus op het vlakker maken van de tangent.

2 De lens inclineert stabiel. En nu?

Soms kan het voorkomen dat een torische lens iets inclineert, zo ook bij de Indivisual. Zolang dit consequent een specifieke inclinatie betreft is dit heel eenvoudig op te lossen. Met name bij een hoger astigmatisme kan een inclinatie echter ook een overrefractie tot gevolg hebben. Hoe gaan we hiermee om?

Het advies is om eerst alleen de inclinatie te verrekenen en de overrefractie daar niet in mee te nemen. De kans is namelijk zeer groot dat de overrefractie veroorzaakt wordt door de inclinatie. Het verrekenen van alleen de inclinatie lost in veel gevallen dan ook al direct de overrefractie op.

Door middel van de LARS methode (Left Add Right Subtract) is dit eenvoudig te verrekenen. Maak het uzelf niet te moeilijk en ga gewoon van het TABO-schema uit, hetgeen we altijd in de optiek gebruiken.

In dit voorbeeld zien we een torische Indivisual maandlens (1) en een die 10° naar rechts is geïnclineerd (2) (ga uit van de onderste drie markeringen). Dit kunnen we compenseren door de LARS regel toe te passen. Indien we een cilindersterkte op 180° willen hebben, bestellen we deze nu dus op 170° (3). Een asstand van bijvoorbeeld 45° wordt dan 35° etc.

3 Hoe werkt de responsknop in Easyfit?

Als u een respons wilt doorvoeren klikt u op de button ‘Lens wijzigen’ (A) hierna verschijnt de tekst 'Geef respons' (B). Als u hierop klikt komt u in een keuzemenu. Als de stappen goed worden doorlopen kan er een nieuwe paslens worden besteld.

4 De lens kan niet worden berekend op basis van de topografiebeelden; hoe komt dit?

Wanneer het niet mogelijk is om Indivisual maandlenzen te berekenen, kan dit de volgende oorzaken hebben:

  • Het oogoppervlak is onvoldoende groot gemeten;
  • De benodigde parameters zijn te extreem waardoor dit productietechnisch niet mogelijk is.

 

Het oogoppervlak is onvoldoende groot gemeten

Indivisual maandlenzen worden volledig aangemeten op hoogte en tangent. Dit betekent dat we de lens daadwerkelijk vanuit de periferie aanpassen en niet meer aan de hand van de centrale K-waardes. Deze benadering heeft veel meer voordelen, het is ultiem maatwerk. Dit betekent wel dat we dan ook daadwerkelijk over gegevens van de perifere cornea moeten beschikken willen we een goede doorrekening maken voor Indivisual. Is er onvoldoende gemeten dan missen we simpelweg data om deze berekening te doen en zal Easyfit aangeven dat de Indivisual maandlens niet berekend kan worden. Een tip is daarom altijd de beelden in Easyfit in te laden en de berekening te controleren voordat de klant de winkel verlaat. 

De benodigde parameters zijn extreem waardoor dit productietechnisch niet mogelijk is
Indivisual maandlenzen zijn ultiem maatwerk en worden met de hoogste precisie geproduceerd. Dit gebeurt via computergestuurde draaibanken. De lenzen worden vervaardigd uit een lensbutton en na het draaiproces pas gehydreerd. Op deze manier is er optimale controle over lensparameters. Echter, een lensbutton heeft een bepaalde grootte en dit bepaalt dus ook meteen de productielimiet. Als er een bepaalde hoogte nodig is in relatie tot een grotere diameter (zoals een keratoconus) kan het zijn dat dit niet vervaardigd kan worden uit de lensbutton. Easyfit kan de lens dan ook niet berekenen.

5 Ik kan geen overrefractie doorvoeren, hoe verder?

Het kan voorkomen dat u volgens de stappen die genomen zijn in het responsmenu, eerst de passing van lens moet aanpassen. Deze verandering kan invloed hebben op de overrefractie. Dit betekent dat er eerst een nieuwe paslens met andere parameters wordt geleverd. Indien deze passing goed wordt bevonden, is het mogelijk om de overrefractie door te voeren.

De mededeling die Easyfit laat zien zodra het niet mogelijk is om een overrefractie door te voeren.

Terug naar het overzicht