2021-09-17

10 Multifocale aanpastips

door Fokko Trip

Tip 1. Doe een goede refractie                                                                                                                                              

Een goede refractie, daarmee bedoelen we: refractioneer zoveel mogelijk in de plus uit. Dit doe je om overmatig accommoderen te voorkomen. Beoordeel tevens het visusverlies met een binoculaire overrefractie van +0,25 a +0,50. Dit geeft goed weer of de klant dit makkelijk accepteert en of dit aangepast kan worden bij eventuele leesklachten.

Tip 2. Bepaal het dominante oog                                                                                                                                      

Zet de klant een pasbril op en doe binoculair +1,50 of +2,00 ervoor. Het oog waar dit het meeste stoort, is het dominante oog. Dit kan in een later stadium gebruikt worden om het zicht nog wat verder te verbete­ren, voor lezen, of juist in de verte.

Tip 3. Wees realistisch in je verwachtingsmanagement 

Een vrachtwagenchauffeur heeft een hele andere kijkbehoefte dan iemand die de hele dag achter de computer zit. Wees je hier bewust van. Bepaal goed de behoefte van de klant en geef duidelijk aan dat multifocaal in het begin best wennen kan zijn. Stem de lensdesigns goed af op de behoefte van de klant.

Tip 4. Wees duidelijk over het aanpastraject                                                                                                             

Accepteer dat een multifocale oplossing niet altijd direct het gewenste resultaat geeft en communiceer dit ook in je vooronderzoek. Het is niet onoverkomelijk dat je verschillende variaties moet proberen.

Tip 5. Pas zoveel mogelijk eerst een LOW add. aan

Dit design maakt het, in de meeste gevallen, makkelijk om te wennen aan multifocaal.

Tip 6. Gebruik het aanpasschema als het gaat om multifocaal torische lenzen 

Om aanpassing makkelijker te maken of de lenzen beter af te stellen op de behoefte van de klant, gebruik het aanpasschema voor multifocaal torische maandlenzen. Het geeft duidelijke oplossingen voor lees­problemen, maar ook als het vertezicht nog niet optimaal is.

Tip 7. Heb geduld 

De gewenning aan multifocale lenzen kan soms wat langer duren. De meeste multifocale systemen maken gebruik van simultaan zien. Hiermee krijg je verschil­lende beelden tegelijk aangeboden. Hersenen moeten hieraan wennen en zullen uiteindelijk het juiste beeld voor de juiste afstand hieruit filteren. Als een klant na 2 dagen aangeeft dat zijn/haar zicht nog niet goed is, is het belangrijk aan te geven dat ze meer geduld moeten hebben.   

Tip 8. Denk alvast aan de toekomst                                                                                                                              

Begin bij de beginnende presbyoop al met het aanmeten van multifocale lenzen met een lage additie. Dit draagt bij aan een snellere gewenning aan toekomstige addities.

Tip 9. Vergeet het verlies in accommodatie niet                                                                                                                  

Het is belangrijk dat je communiceert naar de klant over het accommodatieverlies in de toekomst. Als mensen ouder worden zal de accommodatie-amplitude afnemen. Hierdoor zal de additie verhoogt moeten worden. Vaak weten klanten niet dat hierdoor het dynamisch scherp stellen op meerdere afstanden niet meer gaat. De klant zal daardoor op minder afstanden goed zicht hebben.

Tip 10. Experimenteer

Om feeling te krijgen met de lenzen, moet je ze gaan gebruiken. Wees niet bang om fouten te maken, hiervan leer je alleen maar. Je zal merken dat als je meer gaat aanpassen, het steeds makkelijker en leuker wordt.

Tip 11. Bel of mail als je er niet uitkomt

We staan voor je klaar en helpen graag als het niet lukt, of als je gewoon even wilt sparren over een oplossing voor jouw lensvraag. T: 0591-610 640 E: professionalservices@menicon.nl

Terug naar het overzicht