2019-05-24

Menicon introduceert Menicon Bloom: het eerste en enige behandelplan voor myopie controle met ortho-K in Europa mét CE-keurmerk.

Nagoya, Japan, 24 mei 2019 – Menicon Company Limited introduceert Menicon Bloom. Menicon Bloom is het eerste behandelplan voor myopie controle met ortho-K in Europa dat bewezen veilig kan worden ingezet. Het CE-keurmerk maakt Menicon Bloom de enige on-label methode voor myopie controle middels orthokeratologie.

Myopie, ook bijziendheid genoemd, is de meest voorkomende oogafwijking ter wereld. Naar verwachting zal 50% van de wereldbevolking in 2050 een vorm van myopie hebben. Het is daarmee een van de belangrijke onderwerpen als het gaat om gezondheidszorg en de daarbij behorende kosten.

Myopie controle door middel van Menicon Bloom Night gebeurt middels speciaal ontworpen orthokerathologie lenzen die ’s nachts worden gedragen. Het Menicon-Z materiaal heeft een extreem hoge zuurstofdoorlaatbaarheid en is om die reden zeer veilig en comfortabel. Het design van de lens zorgt voor een tijdelijke vervorming van het hoornvlies. Dit effect zorgt ervoor dat mensen overdag scherp kunnen zien zonder het gebruik van een bril of lenzen. Tevens heeft het een remmend effect op de ontwikkeling van myopie. Dit vindt zijn oorzaak in de veranderende breking van binnenkomend licht op het netvlies. Hierdoor wordt de groei van het oog in de lengte, geassocieerd met de toename van myopie, afgeremd. Hierdoor kan Menicon Bloom worden ingezet voor myopie controle mits aangepast en opgevolgd door een gekwalificeerde specialist.

De werking van Menicon Bloom Night is door vele onderzoeken onderstreept. De lenzen kunnen bewezen veilig en effectief worden ingezet voor myopie controle. Menicon Bloom Night zorgt daarnaast ook voor een vergroting van het zelfvertrouwen van kinderen als het gaat om uiterlijk, het deelnemen aan activiteiten, academische prestaties en de acceptatie door leeftijdsgenoten. Met het aanleveren van substantieel wetenschappelijk bewijs, heeft Menicon Bloom Night voldaan aan alle eisen op het gebied van veiligheid, effectiviteit en kwaliteit en is het Europese CE-keurmerk toegekend.

Het aanpassen van Menicon Bloom Night gebeurt door middel van Easyfit software. Deze gebruiksvriendelijke software is speciaal voor Menicon Bloom uitgebreid. Onder andere met een functie om de voortgang van de patiënt te blijven volgen en om communicatie met de patiënt via de Menicon Bloom app mogelijk te maken.

Met de introductie van dit innovatieve myopie controle behandelplan is Menicon een van de weinige leveranciers die on-label producten leveren ten behoeve van myopie controle. De primeur ligt in Nederland. NKL Contactlenzen, onderdeel van Menicon, zal maandag 17 juni Menicon Bloom introduceren tijdens een evenement in Maarssen. Andere Europese landen zullen snel volgen.

Dr. Hidenari Tanaka, CEO, Menicon Co., Ltd, geeft aan: “We zijn zeer verheugd dat we het CE-keurmerk toegekend hebben gekregen en dat we Menicon Bloom kunnen introduceren. We verwachten dat onze voortdurende bijdrage aan myopie controle ons positioneert als belangrijke speler in dit veld en dat we onze positie op het gebied van oogzorg in het algemeen verder versterkt. Wij zijn van mening dat het wereldwijd groeiende myopie probleem een weldoordachte en allesomvattende oplossing nodig heeft en daarom hebben we Menicon Bloom prioriteit gegeven binnen onze projecten. Als pionier in de contactlensindustrie zullen we onze oplossingen voor myopie controle blijven ontwikkelen en bijdragen aan goede oogzorg door gekwalificeerde specialisten te ondersteunen waar we kunnen.”

Over Menicon:
Menicon Co., Ltd. (7780: Tokyo), opgericht door Mr. Kyoichi Tanaka in 1951, is Japans eerste en grootste lenzenproducent, momenteel vertegenwoordigd in meer dan 30 landen. Menicon produceert verschillende zachte en harde lenzen en houdt zich daarnaast ook bezig met alle zaken rondom sales, export en import van contactlenzen en andere medische producten, productie en verkoop van medische instrumenten en benodigdheden en het onderzoek naar en de ontwikkeling van intraoculaire lenzen. Kijk voor meer informatie op www.menicon.com.

* “Bloom”, “Bloom Night”, “Menicon Z” en “Easyfit” zijn trademarks van Menicon Co., Ltd.

Terug naar het overzicht